Friday, October 10, 2014

Nasi Lemak Mesir

Memandangkan kami nie orang melayu "pure",jadi nasi lemak nak tak nak kena masak jugak.. demi menjaga lidah supaya tak kearaban sangat...haha... tapi kat mesir nie,bila stok santan,cili kering dan ikan bilis dah tak de susah sikit la... Apapun,hidup mesti diteruskan.. jadi modified ikut sekadar yang mampu... Memang nie bukan yang tersedap,tapi bolehla kalau nak makan.. Tryla kalau tak percaya.... InsyaALLAH simple je...=)





Bahan-bahan untuk Nasi:

4 pot beras (untuk 6orang makan)
1/2 biji kelapa @ sepaket santan segera
Daun pandan
2 ulas bawang merah
Sedikit halia (agak2 ada cukupla...jimat=))
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk Sambal:

Ikan bilis
21 biji Cili kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Minyak Masak
Gula Secukup rasa
Garam Secukup rasa

Bahan-bahan lain:

Timun
Gargil (ulam arab)
Kacang yang digoreng
Telur rebus
Ayam Goreng Berempah

Cara penyediaan:

Nasi:

1. Basuh beras cuci-cuci beserta selawat. Then,tuskan air basuhan tu.
2. Perah kelapa tu untuk ambil santan atau bagi yang guna santan segera, bancuh santan tu dan masukkan ke dalam rice cooker bersama-sama beras.
3. Bawang merah dan halia tu dihiris dan campak ke dalam rice cooker jugak beserta daun pandan.
4. Masukkan garam secukup rasa.
Turn on rice cooker dan tunggu lah nasi masak...

Sambal:

1. Rendam cili kering dengan air panas dan buang biji dia (takut kena appendix..hehe). Kalau guna cili biasa,tak payah le rendam. Kemudian, kisarkan cili tersebut.
2. Hiriskan bawang merah dan bawang putih,kalau boleh tumbuk lagi bagus.
3. Panaskan minyak, tumis bawang-bawang tu sampai warna kekuningan dan naik bau.
4. Masukkan cili kering yang telah dikisar tadi. Tunggu sampai pecah minyak.
5. Sementara tu,goreng ikan bilis sampai rangup.
6. Masukkan ikan bilis yang digoreng tadi,tapi tinggal lah sikit untuk makan saja nanti.
7. Masukkan sedikit air untuk cairkan sikit sambal tu.
8. Masak sambal sampai mendidih,lagi lama lagi bagus,tapi kena kacau la,api kena perlahan..
9. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Selawat 10kali,tutup api,dan siap...

Bolehla dihidangkan bersama-sama bahan lain untuk lagi sedap...



         Ikan bilis dan kacang goreng


         
 


sumber: petik sendiri je....


No comments:

Post a Comment