Alhamdulillah.
Allahumma solli 'ala Muhammad.
Assalamualaikum..
LAPAR.
Teringinnya nak makan nie..
Gambar kami ambik kat blog orang.
Sedaaapnya..!
Nak buat. tapi, santan kat rumah dah habis. Perah guz hind atau kelapa kering, CAIR pulak santan dia. hmm..
Tak pe. Hidup mesti kreatif ! Sat gi insyaALLAH kami pi cari susu.. =D
*ALLAH... malasnya..! Buku pun tak habis baca. Esok periksa.. ='( Tu la.. waktu melagha hang tak ingat nak periksa..!
Jadinya, sesiapa yang nak try, bolehla.. Jom sama-sama try. InsyaALLAH jadi je kot no..? Kalau tak, kita gelak sama-sama.. HA HA HA (style mat sabu gelak.. ;) hehe..)
Bahan-bahan :
- 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
- 1 liter air (4 cawan)
- 200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
- 200-250 ml santan pekat (1 cawan) - ganti dengan susu pun boleh "kot"..hehe
- 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kacau dengan garfu
- Secubit garam
- 1-2 sudu besar sirap rose ATAU beberapa titis pewarna pink dan perisa rose
- 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan (kalau ADA. tak de, biarkan..)
Cara-cara:
- Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose. Masukkan juga simpulan daun pandan.
- Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
- Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...
No comments:
Post a Comment