waah.. sedaapnya..! saja letak gambar besar-besar..hehe.. |
NASI
# 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
# 1/2 tin santan
# garam dan gula
# 1 sudu besar halba
# bawang dan halia (hiris halus2)
# air
GULAI IKAN TONGKOL
-1 tin santan
-1 biji bawang besar $ 3 ulas bawang putih $ 2 cm halia $ 4 cm lengkuas } di'blend'
-15-20 tangkai cili kering
-2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
-6 keping asam keping
-garam
-gula
-5-6 biji cili padi
-1 ekor ikan tongkol
-1 cm belacan
ACAR
- 2 batang timun
- 1 batang lobak merah
- 1/2 biji bawang besar
- 1 biji lada besar
- cuka, garam, gula
Cara-cara
NASI:
- Beras dibasuh dan direndam 1 malam.
- Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit.
- Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya.
- Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap.
- Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air.
- Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
GULAI IKAN TONGKOL:
- Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan.
- Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul.
- Kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali.
- Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalau tak tumis rempah pon tak apa. ikut citarasa masing2)
- Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan.
- Masukkan gula, garam, dan asam keping.
- Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
ACAR:
- Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang.
- Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas.
- Masukkan cuka, garam dan gula.
- Simpan di dalam peti untuk seketika.
Then, makan..! =D
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment